Informacija dėl tolimesnio žemės tvarkymo

2010 m. liepos 10 d.

Lietuvos Respublikos Seimas, atsižvelgdamas į Lietuvos Respublikos Prezidentės dekretu pateiktą siūlymą, š. m. birželio 18 d. priėmė įstatymų pakeitimų projektus, nuo 2010 m. liepos 1 d. įtvirtinančius apskričių viršininkų administracijų vykdomų žemės tvarkymo ir administravimo funkcijų perdavimą valstybės institucijai – Nacionalinei žemės tarnybai prie Žemės ūkio ministerijos.

Taigi, nuo š. m. liepos 1 d., vietoj panaikintų apskričių viršininkų administracijų, valstybinę žemę kaimo gyvenamosiose vietovėse ir miestuose tvarko viena valstybės institucija – Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT). Ji atsakinga už žemės reformą šalyje, taip pat vykdo valstybinės žemės patikėtinio funkcijas.
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2010 m. birželio 29 įsakymu Nr. 3D-601 patvirtinta nauja Nacionalinės žemės tarnybos struktūra, įsteigiant 48 struktūrinius padalinius – teritorinius žemėtvarkos skyrius (įsakymas įsigaliojo nuo 2010 m. liepos 1 d.).

Šie nauji teritoriniai padaliniai suformuoti buvusių apskričių viršininkų administracijų Žemės tvarkymo departamentų padalinių –teritorinių žemėtvarkos skyrių pagrindu, siekiant kad toks žemės tvarkymo ir administravimo sistemos pertvarkymas kuo mažiau paliestų tuos gyventojus, kurie turi vienokių ar kitokių su žemės tvarkymu susijusių reikalų.

Piliečiai ir kiti asmenys, pageidaujantys įsigyti ar nuomoti valstybinę žemę, taip pat norintys atlikti kitus su žemės tvarkymu bei žemės sklypų pertvarkymu susijusius veiksmus, turėtų kreiptis į minėtus NŽT struktūrinius padalinius – teritorinius žemėtvarkos skyrius, pagal žemės buvimo vietą.

Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos teritorinių žemėtvarkos skyrių adresai: