Įspūdžiai iš kelionė į INTERGEO

2012 m. spalio 23 d.

Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiais, spalio  07 - 11 dienomis vykome į vieną iš didžiausių geodezijos, geoinformatikos ir žemėtvarkos renginių Europoje INTERGEO parodą Vokietijos Hanoverio mieste.

Pirmos dienos ryte pradėjome kelionę iš Lietuvos į Vokietiją. Pakeliui Lenkijoje apžiūrėjome Torunės miestą, kurio senamiestis yra įtrauktas į pasaulinį UNESCO paveldo sąrašą. Antrąją dieną toliau tęsdami kelionę, stabtelėjome Potsdame – buvusioje Prūsijos karalių ir Vokietijos imperijos kaizerių sostinėje. Ekskursijos metu apžiūrėjome didžiausią pasaulio paveldo objektą Vokietijoje - garsųjį Susi rūmų kompleksą ir nepaprasto grožio parką. Na o, po pietų išvykome į Hanoverį. Trečios dienos didžiają dalį praleidomi iš ties įspūdingoje parodoje INTERGEO, o vakarop aplankėme senąją ir naująją Rotušę, Šprengelio muziejų ir Herenhausen miesto parką. Deja, atėjus ketvirtai dienai, turėjome vykti namo. Pakeliui sustojome Drezdene, kuriame apžiūrėjome atstatytą senamiestį, baroko šedevrą Cvingerio rūmai su garsiąja meno galerija, Semper Operos pastatą, Europos balkonu vadinama vaizdinga Briu terasa prie Elbės upės ir nesenai atstatyta Frauenkirche – Dievo Motinos bažnyčia. Penktą dieną pavargę, bet laimingi gryžome namo.

Torūnė – vienas gražiausių Lenkijos miestų, išsidėstęs abipus Vyslos krantų. Torūnės senamiestis įtrauktas į UNESCO saugomų paminklų sąrašą. Tai antras po Krokuvos miestas, išsaugojęs viduramžių miesto išplanavimą ir daugybę gotikinių architektūros paminklų: miesto Rotušė, gynybinės sienos, Torūnės pilis, nuostabios gotikinės bažnyčios: Šv. Jono, Šv. Jokūbo, Švč. Mergelės Marijos, Turgaus aikštė, viduramžių vartai: ”Tilto”, “Vienuolyno”, “Žvejų”, paminklas Nikolajui Kopernikui.

Potsdamas – Brandenburgo žemės sostinė, visų pirma žinoma dėl savo istorinio palikimo – kaip buvusi Prūsijos rezidencija, kurioje yra daug nepakartojamų pilių ir parkų. Prūsijos spindesys ir pasididžiavimas, Prūsijos karalių Frydricho I ir Frydricho II, vadintų Didžiaisiais, palikimas, mokslo ir menų miesto tradicija: Potsdamas siūlo pažinti kvapą gniaužiančio masto kultūrą ir istoriją.

Pati įspūdingiausia vieta Potsdame San Susi parkas – sodininkystės meno perlas. Vokietijos imperatorių poilsio rezidencija San Susi (Sansscousi) – barokinis parkas su tvenkiniais, gėlynais, daugybe paviljonų ir keturiais barokinio stiliaus rūmais – XVIII a. architektūros ir sodininkystės meno perlas, kuriame susijungia ir senovės Romos, ir prancūziškojo rokoko stiliaus bruožai. Jo plotas net 290 ha. 1990–aisiais San Susi rūmai ir parkas paskelbti Unesco saugomu pasaulio paveldo objektu.

Imperatorius Frydrichas II norėjo pailsėti po karų rūmų tyloje, todėl ir parinko parko ir statinių kompleksui pavadinimą „San Susi“, reiškiantį „be rūpesčių“. San Susi pilis, nors buvo tik užmiesčio vynuogyno rūmai, netrukus tapo tikrąja valdovo rezidencija. Parkas buvo pertvarkytas žymaus sodų architekto Peterio Lenneo.

Įspūdingas terasinis vynuogynas, kuriame po daline priedanga auginami vynmedžiai ir figmedžiai, leidžiasi šlaitu žemyn iki meniškomis skulptūromis papuoštų aikščių ir fontanų. Rokoko šedevrą supa senų liepų, ąžuolų ir kaštonų parkas, kuris suprojektuotas taip, kad 200 ha plote esantys statiniai būtų „paslėpti“. Tai iš tiesų ramybės oazė su įvairiausių rūšių medžiais, keliais Frydricho nurodymu pastatytais pastatais. Ilgos taisyklingos aukštų bukų, platanų, ąžuolų alėjos vilioja keliauti tolyn. Rūmų sode buvo įrengta skulptūrų galerija, naujasis Kamerno svečių namas, portalas su obelisku, kinų arbatos namas.

Galiausiai 1763–1769 metais buvo pastatyti didingi nauji rūmai, primenantys pilį. Šiuose rūmuose ir parke dirbo Volteras. Pats Frydrichas Didysis norėjo būti palaidotas čia, viršutinėje terasoje, šalia rūmų, virš vynuogyno. Dabar jo palaikai ilsisi prie jo mylimų šunų kapų rūmų terasoje. Ant jo kapo visada žydi gėlės ir guli bulvės, nes būtent jis Vokietijoje jas išpopuliarino.

Frydrichas mėgdavo groti fleita, todėl ir dabar prieš rūmus nuolat muzikantai groja fleitomis. Iš parko veda 123 laipteliai į oranžeriją. Šiuo metu čia vyksta parodos. 1825 m. buvo pradėtas kurti Šarlotenburgo parkas (P. Lenneas, K. F. Schinkelis) ir pagal Frydricho Vilhelmo norus buvo sukurtas jaukus, romantiškas parkas su nuostabiu rožių sodu

Hanoveris – miestas šiaurės vakarų Vokietijoje, prie Leinės upės. Žemutinės Saksonijos žemės sostinė. Tai didelis gamybos ir prekybos centras, geležinkelio mazgas. Gaminami automobiliai, mašinos, gumos ir spaudos gaminiai, apdirbamas maistas. Senamiestyje daug Viduramžių pastatų, siauros gatvelės, namai stačiais stogais. Seniausias kulto pastatas Hanoveryje yra Kryžiaus bažnyčia pastatyta apie 1300 metus. Kiti žymūs pastatai: buvusioji rotušė (gotikinis stilius, statyta 1439–1455 m.), karaliaus rūmai (baigti statyti 1640 m.; dabar – meno muziejus), Herenhauzų sodai, buvusioji Hanoverio karališkos šeimos vasaros rezidencija. Muziejai: Žemutinės Saksonijos muziejus (daug dailės ir etnografinių eksponatų), Šprengelio muziejus su šiuolaikinio meno kūriniais, Kestnerio muziejus su senovės Egipto retenybėmis, rašytojo Vilhelmo Bušo muziejus. Hanoveryje yra Vilhelmo Leibnico universitetas. Įspūdingiausia vieta yra Herenhauzų sodai esantys vakarinėje miesto dalyje, kurie apima 48,6 hektarų plotą, įrengti baroko stiliumi.

DrezdenasSaksonijos sostinė. Vaikštant po pasakiško grožio centrinę miesto dalį, kurioje yra Saksonijos kurfiurstų ir karalių rezidencija, pačiame jos viduryje atsiskleidžia nepakartojamas miesto, kuris ne be reikalo vadinamas Elbės Florencija, žavesys.

Kairiajame krante, patrauklaus upės vingio viršuje, yra Drezdeno centras, puošiamas nuostabių renesanso, baroko ir klasicizmo epochų pastatų. Pažvelgus iš kito kranto arba nuo vieno iš Elbės tiltų tampa aišku: tai pasaulinio lygio kultūros miestas.

Nepaisant to, kad Antrajame Pasauliniame kare miestas buvo smarkiai sugriautas, senamiestis išsaugojo arba atgavo savo gražiausius ansamblius. Šv. Dievo Motinos bažnyčia, Cvingerio rūmai , Semperio opera Elbės pilys. Drezdenas žavi, kur bepažvelgtum. Dabartis, prisiliesdama prie šio didingo paveldo, taip pat sukuria įdomius akcentus.
Kurfiurstas Augustas Stiprusis ir jo paveldėtojai dėl polinkio į meną ir su aistra steigė nepakartojamus muziejus, pavyzdžiui, „Grüne Gewölbe“, „Türckische Cammer“ arba Senųjų meistrų kūrinių galeriją– vien ji yra garsi visame pasaulyje dėl Rafaelio „Siksto madonos“.

Drezdenas visame pasaulyje garsus – ir, beje, jau maždaug 700 metų – ir kaip muzikos miestas. Semperio opera, įdomūs festivaliai, jaudinantys teatro ir šokio spektakliai bei geriausi renginiai, vykstantys ištisus metus, yra puiki priežastis aplankyti šį miestą. Kita Drezdeno pusė: gamta ir malonumai.
Iškylos gamtoje su vaizdu į pilį ir Katedrą, istoriniai garlaiviai, kuriuose skamba diksilendo muzika, pilys, iškilę virš miesto, alaus sodai kvepiančiose pievose – ir be didžiosios kultūros Drezdenas gali pasiūlyti puikių pramogų. Tiesiai per pievas veda Elbės dviračių takas . Be to, upės kraštovaizdis yra ideali aplinka daugeliui renginių lauke, pavyzdžiui, naktiniai kino seansai „Filmnächte am Elbufer“, festivalis „Elbhangfest“ ir koncertai romantiškuose Elbės pilių parkuose.

Vaidotas 2012 m. spalio 23 d. 08:34:34
Būtų idomu išgirsti įspūdžių apie pačią Intergeo parodą, ne tik apie kelionę.