Kas gali vykdyti geodezijos ir nekilnojamojo daikto kadastrinius matavimų ūkinę veiklą Lietuvoje?

2010 m. lapkričio 24 d.

Lietuvos matininkų asociacija gauna nemažai geodezijos ir kadastrinių matavimų rinkoje dirbančių bei norinčių dirbti asmenų įvairiausių užklausų dėl teisingo tokios veiklos ūkio tvarkymo, kurios atspindi  pagrindinį klausimą — kas  gali  vykdyti  geodezijos ir nekilnojamojo daikto  kadastrinių matavimų ūkinę veiklą Lietuvoje?

Atsakymą rasti nelengva, nes įsigaliojus naujoms Lietuvos Respublikos Geodezijos ir kartografijos bei Lietuvos Respublikos Nekilnojamojo turto kadastro įstatymų nuostatoms, atsisakyta privalomo juridinių asmenų, dirbančių geodezijos ir kadastrinių matavimų rinkoje, licencijavimo, kaip perteklinio reikalavimo. Tačiau Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimas „Dėl licencijų geodeziniams, topografiniams ir kartografiniams darbams išdavimo“ nėra panaikintas. Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos savo svetainėje vis dar informuoja, kad  geodezijos ir kadastrinių matavimų srities ūkinė veikla yra licencijuojama ir vykdoma tik juridinių asmenų.

Teisės aktuose nėra aiškiai nustatyta, kaip geodezijos ir kadastrinių matavimų srities ūkinė veikla turėtų būti vykdoma — ar privalomai kuriamas jurinis asmuo (uždaroji akcinė bendrovė, individuali įmonė ar panašiai), ar pakaktų asmeniui, kuris turi geodezininko ir/ar matininko kvalifikacinį pažymėjimą, išsiimti verslo liudijimą ar kaip kitaip.

Todėl Lietuvos matininkų asociacija raštu kreipėsi į Lietuvos Respublikos ūkio ministeriją, Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministeriją bei Nacionalinę žemės tarnybą prie žemės ūkio ministerijos dėl šio klausimo — kas  gali  vykdyti  geodezijos ir nekilnojamojo daikto kadastrinių matavimų ūkinę veiklą Lietuvoje? — išaiškinimo.

Prašome susipažinkite su Lietuvos matininkų asociacijos raštu "Dėl teisingo geodezijos ir nekilnojamojo daigto kadastrinių matavimų ūkinės veiklos vykdymo".

Gautą atsakymą-išaiškinimą skelbsime mūsų svetainėje. Sekite mūsų naujienas.