LMA pritaria Vyriausybės pateiktam siūlymui dėl kadastro bylų priėmimo

2010 m. birželio 14 d.

LR Seime vyksta Vyriausybės pateikto Nekilnojamojo turto kadastro (NTK) įstatymo pakeitimų svarstymas. Pagal Vyriausybės pateiktą projektą kadastrinių matavimų bylų tikrinimo ir priėmimo funkcija pavedama VĮ „Registrų centras“. Kaimo reikalų komitetas (pagrindinis komitetas) jau ne kartą svarstė šį įstatymo projektą, kviesdamas suinteresuotas šalis. Svarstymuose dalyvavo LMA tarybos atstovai, teikė siūlymus bei rėmė Vyriausybės pasiūlytą principinę nuostatą, kad kadastro bylas tvirtina matininkas ir priduoda tiesiogiai NTK tvarkytojui, t.y. VĮ Registrų centras, kuris būtų atsakingas už bylų priėmimą, patvirtinimą ir kadastrinių matavimų kontrolę. Taip būtų išvengta bereikalingo derinimo su žemėtvarkos tarnybomis. NTK tvarkytojas inicijuotų administracinių aktų priėmimą žemėtvarkos tarnybose tik kai tai yra būtina. LMA taryba įsitikinusi, kad taip būtų išvengta bereikalingo biurokratizmo, matininkai ir savininkai gaištų mažiau laiko bėgiodami po institucijas, o svarbiausia, būtų vienareikšmiškai nustatyos atsakomybės: matininkas – kadastrinių bylų parengimas; NTK tvarkytojas – priėmimas, tvirtinimas ir kontrolė; žemėtvarkos tarnyba – administracinių aktų priėmimas (neleistino ploto skirtumo įteisinimas, servituto įteisinimas).

Kaimo reikalų komitetas savo posėdyje 2010 birželio  2 d. nepritarė Vyriausybės teiktai nuostatai dėl šių funkcijų perdavimo (NTK įstatymo 4 str.), todėl LMA taryba savo nuomone dar kartą išdėstė raštu ir įteikė Seimo pirmininkei ir Ministrui Pirmininkui.

Plačiau susipažinti su siųstu raštu galite čia >>.

Jolanta 2010 m. birželio 19 d. 14:56:14
Gerbiamieji, matykime nors pora metrų į ateitį - dabar visi kenčiame dėl kadastro bylų nešiojimo per įvairias instancijas. Jau tikrai atėjo metas diegti žmogui patogią sistemą, kad nereikėtų kiekvienam eiliniam piliečiui tapti matininku, teisininku ir dar bala žino kuo... Juk valdininkai turi dirbti žmogui, o ne žmogus valdininkams.
Administratorius 2010 m. birželio 16 d. 08:45:12
Gerb. geodeziste, noriu Jus patikinti, kad Jūsų komentarai nėra ištrinami. Galėjo atsitikti, taip, kad neteisingai įvedėte saugos kodą, dėl to Jūsų komentaras nebuvo išsaugotas.
Tomas gps 2010 m. birželio 15 d. 15:50:25
Tikrai tik pusę tiesos parašyta, ir neskelbta apie dar šlykštesnius ketinimus atimti topkes iš žemėtvarkininkų. Tada tik tą tegu ir veikia geodezistai.Jokių ūkininko sodybų, PADALIJIMŲ
geodezistas 2010 m. birželio 15 d. 15:36:24
Kur dingsta komentarai???? Kas juos trina. Kodėl nerašot kiek kainuos bylų patikra registre, juk puikiai žinot, kad virš 100 litų. Ar negana to kada kadastro registro darbuotojai kuria savo įmones ir ne po vieną. Sėkmingai naudojasi informacija be atlygio. Pvz Kartografiniai projektai.