Nustatyti pažeidimai rengiant dokumentus buvusiose apskričių viršininkų administracijose

2010 m. gruodžio 22 d.

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius, sulaukęs pasikartojančių piliečių skundų dėl žemėtvarkos pareigūnų piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi atkuriant nuosavybės teises į žemę, pavedė nedelsiant išsiaiškinti galimus pažeidimus ir dokumentų klastojimo atvejus.

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) prie Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM), atlikusi patikrinimą, dviejuose teritoriniuose žemėtvarkos skyriuose, veikusiuose apskričių viršininkų administracijose, nustatė grubius įstatymų pažeidimus. Valstybei galimai buvo padarytas daugiau kaip 1 milijoną litų siekiantis nuostolis.

Atliktų patikrinimų metu nustatyta, kad Akmenės rajono ir Kauno miesto žemėtvarkos skyriai 2008-2009 metais ir 2010 metų pradžioje neteisėtai rengė, o apskričių viršininkai patvirtino, išvadas dėl piliečių nuosavybės teisių į žemę perkėlimo iš Akmenės rajono ir Kauno miesto į kitus Lietuvos rajonus.

Patikrinimo metu Nacionalinė žemės tarnyba nustatė, kad 2008-2010 metais Akmenės rajono žemėtvarkos skyriuje, galimai klastojant dokumentus, buvo neteisėtai parengta 31 išvada, kuriose nurodytas bendras žemės ir miško plotas sudaro 860 hektarų, o žemės ir miško vertė siekia beveik 940 tūkstančių litų.

Nacionalinė žemės tarnyba taip pat atliko patikrinimą dėl Kauno miesto žemėtvarkos skyriuje 2008-2010 metais rengtų išvadų teisėtumo. Nustatyta, kad, galimai klastojant dokumentus, buvo neteisėtai parengtos 8 išvados, kuriose nurodytas bendras žemės plotas sudaro 16 hektarų, o žemės vertė siekia beveik 240 tūkstančių litų.

Buvusiose Šiaulių ir Kauno apskričių viršininkų administracijose dirbusių žemėtvarkos skyrių veikloje nustačius grubius įstatymų pažeidimus, Žemės ūkio ministro ir Nacionalinės žemės tarnybos direktoriaus pavedimais šiuo metu NŽT Žemės tvarkymo kontrolės skyrius tikrina visų teritoriniuose žemėtvarkos skyriuose 2008-2010 metais gautų ir parengtų išvadų dėl nuosavybės teisių į žemę atkūrimo teisėtumą.

Nuo šių metų liepos 1 dienos, panaikinus apskričių viršininkų administracijas, anksčiau jose veikę 54 teritoriniai žemėtvarkos skyriai buvo panaikinti Nacionalinėje žemės tarnyboje įkuriant 48 teritorinius padalinius. Buvusių Šiaulių ir Kauno apskričių viršininkų administracijų Akmenės rajono ir Kauno miesto ir žemėtvarkos skyrių vedėjai, ėję pareigas tuo metu, kai buvo neteisėtai rengiamos išvados dėl nuosavybės teisių į žemę atkūrimo, Nacionalinėje žemės tarnyboje nebedirba.

Nacionalinė žemės tarnyba patikrinimo metu Akmenės rajono ir Kauno miesto žemėtvarkos skyriuose surinktą medžiagą su nustatytais pažeidimais perdavė tirti teisėsaugos institucijoms.

Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos misija yra užtikrinti valstybės politikos įgyvendinimą žemės tvarkymo ir administravimo, žemės reformos, geodezijos, kartografijos ir nekilnojamojo turto kadastro srityse.

Paruošta pagal ŽŪM pranešimą spaudai