Viceministras E.Raugalas ir Nacionalinės žemės tarnybos direktorius K.Maksvytis dalyvavo Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdyje

2010 m. gruodžio 18 d.

Kaip praneša Nacionalinės žemės tarnybos informacija, šią savaitę Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) viceministras Edvardas Raugalas ir Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) prie ŽŪM direktorius Kazys Maksvytis dalyvavo Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdyje, kuriame buvo svarstomi Žemės įstatymo pakeitimai. Taip pat buvo diskutuojama apie NŽT veiklą po liepos 1 d. ir priemones, kuriomis būtų galima paskatinti geresnį žemės naudojimą Lietuvoje.

Aptarė naujas nuostatas

Kaimo reikalų komitete aptariant Žemės įstatymo pakeitimus, komiteto nariai NŽT ir Teisingumo ministerijos atstovų tikslinosi kai kurių straipsnių nuostatas ir svarstė dėl formuluočių tikslingumo. Komiteto nariai pateikė savo pastabas bei pasiūlymus. Žemės įstatyme siūlomi pakeitimai numato sutrumpinti žemės paėmimo visuomenės poreikiams procesą bei užtikrinti efektyvų jo realizavimą. Pakeitimai taip pat numato sutrumpinti teisminių ginčų nagrinėjimo procesus, kartu užtikrinant teisingą atlyginimą už privačia nuosavybės teise priklausantį ir visuomenės poreikiams paimamą turtą. Kaimo reikalų komiteto nariams daugiausiai klausimų kėlė Žemės įstatymo pakeitimai, susiję su visuomenės poreikiams paimamos žemės vertinimu.

NŽT spartina darbus

Po įstatymų pakeitimo projektų aptarimo NŽT direktorius K.Maksvytis Kaimo reikalų komiteto nariams pristatė Tarnybos veiklos pasikeitimus po šių metų liepos 1-osios bei nuo to laiko pasiektus rezultatus. „Pradėdami veiklą po naujų funkcijų iš apskričių perėmimo, siekėme, kad nenutrūktų dar prie apskričių viršininkų administracijų pradėti žemėtvarkos darbai. Šiuos darbus po liepos 1dienos perėmė 48 teritoriniai Nacionalinės žemės tarnybos skyriai visoje Lietuvoje. Jau spėjome pasiekti neblogų rezultatų – pavyzdžiui, prie viršininkų administracijų žemėtvarkos skyriuose per mėnesį buvo vidutiniškai sudaroma po 100 sutarčių dėl asmeninio ūkio žemės pardavimo arba nuomos, kai tuo tarpu dabar NŽT skyriuose yra sudaroma po 600“, - kalbėjo K. Maksvytis.

NŽT direktorius pranešė, kad iki liepos 1-osios kai kuriuose žemėtvarkos skyriuose buvo susikaupę tūkstančiai nepatikrintų žemės sklypų kadastro duomenų bylų. Daugiausia tokių problemų turėjo Vilniaus miesto, Vilniaus rajono ir Kauno miesto skyriai. „Naujai suformuoti NŽT žemėtvarkos skyriai perėmė šias bylas, ir Vilniaus bei Kauno miestų padaliniuose visos susikaupusios bylos jau patikrintos, darbai kol kas užtruko tik Vilniaus rajono žemėtvarkos skyriuje. Tačiau čia papildomai priimame naujų darbuotojų, kad bylų patikrinimai vyktų sparčiau. Numatoma atlikti daug darbų įgyvendinant nuosavybės teisių atkūrimo Vilniaus rajone planą, kuriam pritarė Vyriausybė ir per 2011-2012 metus visiems žmonėms sugrąžinti žemę“, - aiškino K. Maksvytis.

K.Maksvytis Kaimo reikalų komiteto narius informavo, jog kitų metų pradžioje NŽT savo interneto svetainėje pradės teikti aktualią informaciją apie laisvos valstybinės žemės plotus. Taip pat svetainėje bus galima stebėti prašymų nagrinėjimo, dokumentų tikrinimo, projektų rengimo, sprendimų priėmimo eigą.

Ūkininkas – prioritetinis žemės pirkėjas

Žemės ūkio ministerijos viceministras E. Raugalas Kaimo reikalų komiteto nariams išsakė pasiūlymus kartu ieškoti naujų būdų efektyvesniam žemės naudojimui Lietuvoje ir sudaryti palankias sąlygas sklypus įsigyti ūkininkams bei kitiems žemę dirbantiems asmenims. „Vienas tokių būdų galėtų būti valstybės įmonės Valstybės žemės fondo pasitelkimas. Pavyzdžiui, fondas supirktų nedidelius atskirai išsidėsčiusius privačios žemės sklypus ir, suformavęs didesnes žemės valdas, jas parduotų uždarame aukcione ūkininkams. Galėtumėme pasitelkti ir kitų šalių, kuriose parduodant žemę ypač ginami ūkininkų interesai, patirtį“, - kalbėjo viceministras E. Raugalas. Kaimo reikalų komitetas sutarė, kad šį klausimą reikėtų nagrinėti detaliau, pasitelkiant ir kitas institucijas.

Paruošta pagal Nacionalinės žemės tarnybos informaciją (http://www.zum.lt/lt/naujienos/pranesimai-spaudai/7869/)

2011 m. vasario 14 d. 08:35:14
Ponas Raugalai tamsta esate išdavikas ir išdavėtę LŽSS interesus